ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ

Με χρηματοδότηση 1,2 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2007-2013, αποκαταστήσαμε το διατηρητέο κτίριο του Παλαιού Παρθεναγωγείου και του περιβάλλοντα χώρου. Το μετατρέψαμε σε Κέντρο Πληροφόρησης και Ερμηνείας με στόχο την ανάδειξη της ιδιαίτερης πολιτισμικής ταυτότητας της Μάνης.

Με ανοιχτό κάλεσμα του Δήμου μας, πραγματοποιήθηκε η συλλογή των εκθεμάτων από την τοπική κοινωνία και από Μανιάτες από όλη την Ελλάδα.

Στο Κέντρο Πολιτισμού παρουσιάζεται:
• Η Αγροτική παραγωγή διαχρονικά
• Το Παρθεναγωγείο – Σχολείο και η λειτουργία του στο παρελθόν
• Το Γύθειο (Ιστορία, Πολιτισμός, Μουσική κλπ)
Τουριστική προβολή όλης της Μάνης με διαδρομές, μνημεία, περιβάλλον, αξιοθέατα κλπ.

Υπάρχει ξενάγηση για όλο το εύρος των δραστηριοτήτων του. Διατίθεται δωρεάν έντυπο υλικό τουριστικής προβολής της Μάνης σε πέντε διαφορετικές γλώσσες ικανοποιώντας τις απαιτήσεις κάθε επισκέπτη. Υποδέχεται σχολεία, οργανωμένες ομάδες επισκεπτών, οικογένειες και
μεμονωμένους επισκέπτες.

Φιλοξενεί συνέδρια, μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις εικαστικού χαρακτήρα, ομιλίες, διαλέξεις, σεμινάρια, παρουσιάσεις βιβλίων κ.τ.λ. Από 14-05-2016 που λειτουργεί, δεν υπάρχει εβδομάδα χωρίς κάποια ξεχωριστή δραστηριότητα. Περισσότερα από 30.000 άτομα το έχουν επισκεφθεί.

Η μεταφορά δε της Δημοτικής Καψαλείου Βιβλιοθήκης στο χώρο, διπλασίασε τον αριθμό των ατόμων που δανείζονται τα βιβλία της, αναβαθμίζοντας έτσι τη λειτουργία της.

Το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ανατολικής Μάνης, φιλοξενεί καθημερινά δραστηριότητες φορέων της περιοχής, καθιστώντας το την καρδιά της πολιτιστικής δραστηριότητας της Μάνης.

Αναμένεται η τοποθέτηση προτομών των ποιητών Γιάννη Ρίτσου & Νικηφόρου Βρεττάκου στο περιβάλλοντα χώρο του Κέντρου Πολιτισμού, μετά τη δωρεά τους από ιδιώτη, για την οποία φρόντισε ο Δήμος

 

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΓΥΘΕΙΟΥ

Το 2010 είχαμε δηλώσει ότι θα δώσουμε λύση στο Βιολογικό Καθαρισμό του Γυθείου, ένα έργο που σερνόταν από το 1990. Καταφέραμε να διασώσουμε τα χρήματα του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης που αφορούσαν το έργο.

Εκτελέσαμε το έργο κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης του Γυθείου και στη συνέχεια το έργο κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας του Βιολογικού Καθαρισμού. Από το 2017 ο Βιολογικός Καθαρισμός βρίσκεται σε συνθήκες πλήρους και κανονικής λειτουργίας. Ο θαλάσσιος χώρος που περιβάλλει το Γύθειο καθαρίζει διότι δε δέχεται πλέον λύμματα. Η δυναμικότητα του εργοστασίου του Βιολογικού Καθαρισμού μας επιτρέπει να επεξεργαζόμαστε λύμματα και από άλλες τουριστικές περιοχές του Δήμου.

Ένα τεραστιο πρόβλημα της πόλης του Γυθείου, λύθηκε.