Στη Μάνη η ζήτηση που αντιμετωπίζουμε είναι κυρίως για παραθεριστικό Τουρισμό και για το λόγο αυτό έχουμε μικρή τουριστική περίοδο.
Η περιοχή μας είναι ιδανική για την ανάπτυξη του Πολιτιστικού Τουρισμού, με αφορμή την επίσκεψη για πολιτιστικά γεγονότα και για μνημεία.
Θα συνεχίσουμε λοιπόν να υλοποιούμε με οργανωμένο τρόπο τις εθνικές εορτές και τις εκδηλώσεις, φροντίζοντας για την ακόμα μεγαλύτερη αναβάθμισή τους και την ανάδειξή τους σε πολιτιστικά γεγονότα, ενταγμένα σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό ανάπτυξης της περιοχής.
Λαμπρό παράδειγμα πολιτιστικού γεγονότος αποτελεί ο εορτασμός της Επετείου της 17ης Μαρτίου 1821 σε Γύθειο και Αρεόπολη, που περιλαμβάνει μουσικές εκδηλώσεις, Ιππικούς Αγώνες, αναπαραστάσεις, περιοδικές εκθέσεις, παρέλαση με συμμετοχή πολλών αντιπροσωπειών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Κοινή δε παραδοχή είναι ότι το Κλειστό Γυμναστήριο στην Αρεόπολη που λειτουργεί από το 2018, αναβάθμισε ακόμη περισσότερο τον εορτασμό.
Σαράντα και πλέον χορευτικά συγκροτήματα παραδοσιακών χορών, από όλη την Ελλάδα συμμετέχουν ενεργά κάθε χρόνο στην εορτή της Μάνης. Η εξωστρεφής αυτή πολιτική θα συνεχιστεί και θα ενταθεί διότι δίνει θετικά αποτελέσματα.

Προβάλλοντας τις
μοναδικότητες του τόπου μας
δημιουργούμε ανάπτυξη

Τα πολιτιστικά γεγονότα που είναι συνυφασμένα με τις ιστορικές μας μεγάλες στιγμές, δημιουργούν υπερηφάνεια για την καταγωγή μας, μας τοποθετούν ως άτομα στο χώρο και στο χρόνο, δίνοντάς μας πολιτιστική ταυτότητα και βοηθώντας μας να αντιμετωπίζουμε πιο αισιόδοξα τις δυσκολίες της ζωής
Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική, οι παραδοσιακοί οικισμοί, οι εκκλησίες, οι αρχαιολογικοί χώροι, αποτελούν συστατικό στοιχείο της τουριστικής πολιτιστικής ανάπτυξης. Η μακραίωνη ιστορία της Μάνης και όλης της Λακωνίας αναβλύζει από τα μνημεία και τις τοποθεσίες και μπορεί να φανερώνεται σε κάθε βήμα του ταξιδιώτη.
Η προβολή των σημαντικότερων μνημείων και σταθμών εξέλιξης στην προϊστορική και ιστορική διαδρομή του ανθρώπου, που αποτυπώνουν τη διαδοχή των εποχών και των πολιτιστικών προτύπων, πέραν της κάλυψης του ιστορικού μας χρέους, αποτελούν και τη βάση για την ανάπτυξη του Πολιτιστικού Τουρισμού.
Προτείναμε (χωρίς να ζητάμε καμία οικονομική ενίσχυση), στο Υπουργείο Πολιτισμού το 2011 και το 2012, την παραχώρηση στο Δήμο 7 μνημείων της Μάνης. Το αίτημα απορρίφθηκε από το Υπουργείο παρόλο που αναγνώρισε ουσιαστικά την αδυναμία του να τα συντηρήσει και να τα αναδείξει.

Συνεχίζουμε να συνδέουμε συνειδητά από το 2010 τον τουρισμό με τον πολιτισμό.

Για την ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισμού, αναδημιουργήσαμε μονοπάτι ορεινής πεζοπορίας κατάλληλα σηματοδοτημένο μήκους 8000 μέτρων, το οποίο κινείται δεξιά ή αριστερά του ποταμού Σμήνους με 5 ξύλινες γέφυρες. Η διαδρομή του είναι ΜέλισσαΠροσήλιο-Κόκκινα Λουριά-Άγιος ΝικόλαοςΚάστρο Μπαρδούνιας.
Ο πεζοπόρος επισκέπτης βρίσκεται σε ένα φανταστικό φυσικό περιβάλλον με πλήθος μνημείων όπως το Ρωμαϊκό υδραγωγείο που υδροδοτούσε το Γύθειο, νερόμυλος που κατεργαζόταν τα σιτηρά, σπηλιές φύλαξης ζώων, το τελωνείο της Μάνης, παλιά ασβεστοκάμινα κτλ. Ο Δήμος θα συνεχίσει τη προσπάθεια ανάδειξης των περιηγητικών μονοπατιών, με καθαρισμό και ανάπλαση αυτών με λιθόστρωτο όπου είναι εφικτό.
Η απόδοση αυτών των πολιτικών έχει πλέον μετρήσιμα αποτελέσματα με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την προσέλκυση στην περιοχή μας σημαντικών επενδύσεων στον τουριστικό τομέα, η ολοκλήρωση των οποίων θα συμβάλλει στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος, τονώνοντας την τοπική οικονομία και απασχόληση.

Με παρακαταθήκη το μοναδικό πολιτιστικό αποτύπωμα της Μάνης

Τα 7 μνημεία που ζητήσαμε και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε είναι:

  1. Σπήλαια Διρού μαζί με το σπήλαιο Αλεπότρυπας (6.000 π.Χ.)
  2. Σπηλιά του Αδη (1.200 π.Χ.)
  3. Ναός Ποσειδώνα (500 π.Χ.)
  4. Ρωμαϊκό Θέατρο Γυθείου (100 π.Χ.)
  5. Κάστρο Μαΐνη στο Μέζαπο (550 μ.Χ.)
  6. Κάστρο Πασσαβά (1.150 μ.Χ.)
  7. Κάστρο Κελεφάς (1.670 μ.Χ.)

Αν σε αυτά προστεθούν οι δεκάδες βυζαντινού ρυθμού εκκλησίες και οι δεκάδες μανιάτικοι πύργοι, οδηγούμαστε δικαιολογημένα στο να θεωρείται η Μάνη ανοιχτό Μουσείο και μάλιστα με χαρακτηριστικά δημιουργήματα της ανθρώπινης δραστηριότητας για μία περίοδο 8.000 ετών.
Και μόνο αυτή η διαπίστωση, δίνει μία παγκόσμια μοναδικότητα στην περιοχή μας. Αυτήν πρέπει και αυτή επιδιώξαμε να προβάλουμε και να αναδείξουμε. Στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον, επιβάλλεται να προβάλεις την όποια μοναδικότητα διαθέτεις.
Για την προώθηση της πολιτικής αυτής στο χώρο του Πολιτισμού – Τουρισμού, δημιουργήσαμε το Κέντρο Πολιτισμού Ανατολικής Μάνης, το οποίο στεγάζεται στο ανακαινισμένο Παλαιό Παρθεναγωγείο Γυθείου. Έχει δε ως αποστολή να βοηθήσει τους Μανιάτες να συνειδητοποιήσουν την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου και να υποστηρίξει τους επισκέπτες στην εξερεύνηση της περιοχής μας.
Ο πολιτισμός και ο τουρισμός συνυπάρχουν στο Δήμο μας αρμονικά την καλοκαιρινή περίοδο. Σε όλο το εύρος του Δήμου διεξάγονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, μουσικές βραδιές, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής, παρουσιάσεις βιβλίων, αθλητικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, που συναρπάζουν τον επισκέπτη.
Στο Συνοικισμό του Γυθείου, προς τιμήν της άφιξης των προσφύγων μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, διοργανώνεται κάθε Αύγουστο Ρεμπέτικη βραδιά.
Στον εορτασμό της Επετείου της Μάχης του Διρού 26 Ιουνίου 1826, γιορτάζουμε την Ηρωίδα Γυναίκα της Μάνης.

Η ΜΑΝΗ είναι πλέον ο πιο ανερχόμενος τουριστικός προορισμός της Χώρας